Tuesday, August 2, 2011

resepi kuih pie tee








Pai Tee

Bahan Untuk Acuan/Topping:
6 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung beras
1 sudu teh tepung pulut
1 biji telur
Sedikit garam
Air untuk bancuhan tepung (kena pandai2x agak, jgn bancuh terlalu pekat atau trlalu cair)
Minyak untuk menggoreng

Bahan Inti:
80 gm lobak merah
80 gm sengkuang cina dihiris memanjang
80 gm timun
Sos cili @ sos kacang

Cara Membuatnya:

i) Campur tepung gandum, tepung beras & tepung pulut serta sedikit garam dalam bekas
ii) Masukkan telur dan air. Kisar dengan bahan pengisar hingga sebati. Kemudian tuangkan adunan dalam gelas panjang supaya senang dicelup nanti.
iii) Panaskan minyak banyak & celup acuan pai tee dahulu supaya hasil pie tee senang dibuka dan tidak melekat pada acuan.
iv) Kemudian barulah celup acuan ke dalam adunan tadi
v) Goreng sambil digoyang sedikit sehingga perang. Angkat & ulang sampai habis.
vi) Isikan bahan inti ke dalam & hidangkan bersama sos cili @ sos kacang

TIP: Ketika menggoreng, henjut @ goyang sedikit supaya hasilnya mudah tanggal dari acuan

2 comments:

  1. Sha, akak baru je makan minggu lepas kat restoran baba nyonya. TQ resepi . Nak cuba buatlah....

    ReplyDelete
  2. hehe...try la...saya try kra x brapa cntik...tp rsanya boleh thn la...sdp la jgk...hehehe..

    ReplyDelete